Днес се навършват 34 години от ядрената авария в Чернобил. Експлозията

...
Днес се навършват 34 години от ядрената авария в Чернобил. Експлозията
Коментари Харесай

34 години след ядрената авария: Как изглежда днес „Чернобил“ от птичи поглед

Днес се навършват 34 години от нуклеарната повреда в Чернобил. Експлозията в един от реакторите на нуклеарната централа „ Чернобил ” на 26 април 1986 година оставя неизцерим белег върху човечеството. Опустели жилища, учебни заведения, питейни заведения, ресторанти и улици стоят към този момент 34 години непокътнати и ни припомнят за трагичния случай, трансформирал света и разбил доста фамилии и ориси. 

До ден сегашен Чернобилската покруса се приема за най-тежкия случай в историята на нуклеарната енергетика, наред с повредата на АЕЦ Фукушима I от 2011 година.

На 26 април 1986 година в 01:23 часа реактор №4 на централата експлодира. Взривът разпалва пожар, който гори в продължение на 10 дни. Близо 300 000 души са принудени да изоставен домовете си. Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни материали.

При детонацията умират двама души. Инцидентът нанася немислимо тежки вреди на хората, които се раждат дни, месеци и даже няколко години по-късно.

Според отчет на " Грийнпийс " от 2006 година, Чернобилската злополука е довела до над четвърт милион случая на рак, от които съвсем 100 хиляди са се оказали съдбовни. През 2011 година Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, допусна, че броят на смъртните случаи в резултат на Чернобил ще варира към 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на Организация на обединените нации. А съгласно Международната организация за ракови проучвания, случаят ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 година

Инцидентът е комбиниране от повреден дизайн и оперативна неточност, които основават гибелен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ са спрени и по-късно извадени от приложимост. №4 е заварден с неустойчив бетонен пашкул.

През 2015 година интернационалните донори събраха спомагателни 180 млн. евро, с цел да финансират нов саркофаг за атомната електроцентрала в Чернобил.

През 2016 година Украйна откри най-голямата в света преносима железна структура, предопределена да покрие авариралия четвърти реактор на АЕЦ Чернобил, с цел да се подсигурява сигурността за бъдещите генерации в цяла Европа. Гигантската арка е с височина 105 метра, което я прави по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк. Дължината й е 150 м., а широчината – 257 м. Конструкцията тежи 36 000 т., т.е. три пъти повече от Айфеловата кула в Париж.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР